MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Elérhetőségek:

Kelemen Zoltán: +36 30 416 8923

Székhely: 8092 Pátka Újtanya 1.
Nyitva: hétfőtől péntekig, 7:00-16:00-ig
Árukiadás: hétfőtől péntekig, 8:00-15:00-ig

Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió

Gyümölcstermesztés
Szedd-Magad

Gyümölcsösünk Fejér megyében, a Székesfehérvártól nem messze, Pátka határában található. Az ültetvény kedvező termőhelyi adottságú Zámolyi medencében terül el, Székesfehérvártól 15 km-re, keleti irányban. A gyümölcsös területe DK tájolású. Éghajlatát tekintve a mérsékelten meleg nyár, szélsőségektől mentes tenyészidőszak jellemzi. Csapadékban viszonylag szegény, hajlamos a nyári aszályra. Termőföldet tekintve a löszön kialakult csernozjom, és réti csernozjom barna erdőtalaj alakult ki.

A gyümölcsös aszfaltúton jól megközelíthető, az útszakasz végén egy 300 m-es murvás út után találja a nádfedeles épületünket és az ültetvényt. A gyümölcsös telepítése 1998-ban kezdődött, és folytatódik a mai napig kisebb nagyobb léptékben. Összesen 20 ha-on folyik a gazdálkodás, amelynek összetétele a következő: 2,5 ha őszibarack, 7,5 ha meggy, és 10 ha szilva.

Az ültetvény művelési rendszerének kialakításában fontos volt, hogy mind kézi mind gépi betakarításra alkalmas legyen. Az őszibaracknál katlan a meggy és szilvaültetvényben váza korona került kialakításra. Az Agrárkörnyezetgazdálkodási célprogramban az integrált gyümölcstermesztés elveinek megfelelően helyszíni előrejelzésekre alapozott növényvédelmet alkalmazunk, hogy minél kevesebb növényvédőszert használjunk, és azt is okszerűen. A sorközök füvesítettek, a soralja mechanikusan gyomirtott. Az ültetvény területének nagy részén csepegtető öntözés került kialakításra, amely alapja a mindig szép gyümölcsnek.

Őszibarackból az alábbi fajták találhatóak:

1. Early Redhaven

Érési ideje július közepe-vége. Gyümölcse közepes méretű. Felülete közepesen molyhos. Húsa sárga, közepesen kemény, magja, a hústól félig válik el. Inkább friss fogyasztásra ajánlott.

2. Redhaven

Július végén-augusztus elején érik. Közepes vagy nagy méretű gyümölcsét közepes molyhosság jellemzi. Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló. Friss fogyasztásra és befőttként is kitűnő.

3. Suncrest

Érése augusztus közepe és vége között jellemző. Gyümölcse közepes vagy nagy, felülete gyengén molyhos. Húsa sárga, a mag körül pirosra színeződik, szilárd állományú. Magja a hústól jól elválik. Friss fogyasztásra és befőttként is kitűnő.

4. Incrocio Pieri

Érési ideje augusztus közepe vége között. Gyümölcse közepes méretű, felülete molyhos. Húsa fehér, közepes szilárdságú, lédús, magvaváló. Friss fogyasztásra és befőttként is kitűnő.

Meggyfajtáink a következők:

1. Érdi bőtermő

Érési ideje: június 20-tól. Íze kellemesen édes-savas.

 

 

2. Kántorjánosi

Érési ideje: június 25-től

 

 

3. Újfehértói fürtös

Érési ideje: július elejétől

 

 

4. Debreceni bőtermő

Érési ideje: július 5-től

 

 

Szilvából a következő fajták kerültek elültetésre:

1. Cacanska lepotica

Július végén-augusztus elején érik. Gyümölcsei elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, de befőtt- és aszalványkészítésre is megfelelőek. Rendszerint nagy méretűek a gyümölcsei. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa az érés kezdetén kemény, zöldessárga, magvaváló.

2. Althann ringló

Augusztus közepén érik. A nagy gyümölcsök kissé lapított gömb alakúak, rózsaszínes lila fedőszínnel borítottak, erősen hamvasak. A húsa narancssárga, nagyon leves, édes-savanykás, zamatos, magvaváló. Friss fogyasztásra és befőzésre is alkalmas.

3. Stanley

Augusztus végén-szeptember elején érik. Minden irányú felhasználásra alkalmas. Középnagy vagy nagy méretű, megnyúlt gyümölcsei gyakran aszimmetrikusak. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa zöldessárga, kissé zamatos.

4. Debreceni muskotály

Érési ideje szeptember közepén elhúzódóan érik. Gyümölcse sötétlila fedőszínű, kissé megnyúlt alakú muskotályos ízű.

 

5. Besztercei

Gyümölcse szeptember elejétől szeptember végéig szüretelhető. Kiváló íze és magas beltartalmi értéke miatt minden célra megfelel. Jellegzetes apró, megnyúlt gyümölcsöket nevel. Héja sötétkék és hamvas. Húsa kemény, sárga, magvaváló. Magas cukor- és savtartalma kiváló ízt biztosít.

Elérhetőségek:

Kelemen Zoltán: +36 30 416 8923

Székhely: 8092 Pátka Újtanya 1.
Nyitva: hétfőtől péntekig, 7:00-16:00-ig
Árukiadás: hétfőtől péntekig, 8:00-15:00-ig

Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió